Tzatziki is een van de allerbekendste Griekse recepten, en dat terwijl het zo eenvoudig is. Of misschien juist wel omdat het zo eenvoudig is! Een dip met yoghurt vind je in bijna alle keukens, denk bijvoorbeeld aan de Indiase raita of de Perzische Mast-O-Khiar. De versie van de Grieken heet tzatziki en is lekker bij bijna alles, het is een goede aanvulling op vlees en vis, maar je kunt er ook heerlijk een broodje in dippen. Voor een goede tzatziki zijn 2 dingen van belang: een goede kwaliteit Griekse yoghurt en een goed uitgeknepen komkommer. Knijp na het raspen zoveel mogelijk vocht uit je komkommer, anders wordt het een waterig geheel. En kies een goede Griekse yoghurt, niet zo’n imitatieversie zonder vet, want deze zijn echt minder lekker. Wie zei dat lekker koken moeilijk is?
Ingrediënten voor 1 schaaltje
- 500 gram Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook
- 1 komkommer
- scheut extra vierge olijfolie
- peper en zout
Wat ga je doen
Rasp de komkommer fijn met behulp van een handrasp of keukenmachine. Doe de komkommer in een zeef en druk hier met je handen zoveel mogelijk vocht uit. Dit doe je door de komkommer flink aan te drukken of door de komkommer goed uit te knijpen. Zorg dat er zoveel mogelijk vocht uit de komkommer gaat, want anders krijg je een waterige tzatziki.
Hak de knoflook fijn.
Meng de Griekse yoghurt met de komkommer, knoflook en een scheut olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
Hmm, ik heb het nog nooit gehad! Maar misschien is het toch wel een keer iets om proberen te maken, zo moeilijk is het ook niet haha! 😉
Is een aanrader hoor! 🙂
Pingback: Snel succes: souvlaki - De Wereld op je Bord
Pingback: Griekse gyros - De Wereld op je Bord