Het was volgens mij alweer een jaar geleden dat ik voor het laatst meedeed aan de Foodblogswap. Daarbij krijg je een blog toegewezen, hier zoek je een lekker recept uit en vervolgens ga je aan de slag met je eigen versie van dit recept. Ik mocht deze maand koken van de blog Easy Daily Food van Marijke. Zij deelt op haar blog makkelijke en snelle recepten. Wat ik erg leuk aan haar blog vind, is dat zij (bijna alleen maar) vegetarische recepten deelt, inspirerend, want op de meeste blogs vind je toch vooral vleesgerechten. Ik probeer zelf ook steeds meer vegetarische recepten met jullie te delen en jullie mee te nemen in mijn zoektocht naar een duurzaam eetpatroon. Vandaag dus ook een vegetarisch recept van de blog van Marijke.
Ik zocht op haar blog naar een recept dat goed aansloot bij het concept van mijn blog, een wereldgerecht dus. Ik kwam een heerlijk recept voor vegetarische loempia’s tegen, dus die moesten het worden. Deze loempia’s zijn net even anders dan de standaard loempia’s die je bij een Vietnamees kraampje koopt. Je maakt ze namelijk niet van loempiavellen maar van filodeeg en ze worden gebakken in de oven ipv gefrituurd. Misschien niet super authentiek, maar wel veel gezonder en ook heel erg lekker. En daar draait het uiteindelijk natuurlijk om. Ik vulde de loempia’s met een mix van verschillende Oosterse groenten en glasnoedels, op smaak gebracht met gember, knoflook, sojasaus en limoen. Het werden heerlijke loempia’s, wat kleiner dan je ze meestal ziet, maar daardoor juist leuk om te presenteren als hapje op een feestje. Je kunt de loempia’s helemaal van tevoren klaarmaken, dat maakt ze ideaal voor feestjes zodat je op het moment zelf je handen vrij hebt. Geniet ervan!
Ingrediënten voor
portie (10 loempia's)- 200 gram gemengde oosterse groenten (bijv. taugé, prei, wortel, paddenstoelen)
- 3 cm verse gember
- 2 teentjes knoflook
- 1 el sojasaus
- 1/2 limoen (alleen het sap)
- 25 gram glasnoedels
- 100 gram filodeeg
- olie (om het filodeeg mee te bestrijken)
- sweet chilisaus
Wat ga je doen
Verwarm de oven voor op 200°C. Als je filodeeg uit de vriezer gebruikt, laat dit dan vast ontdooien. Leg het onder een theedoek, zodat het niet uitdroogt.
Hak de gember en knoflook fijn. Snijd de groenten in kleine stukjes (of koop een kant-en-klare oosterse roerbakmix).
Verhit een beetje olie in een wok of hapjespan. Bak op middelhoog vuur de knoflook en gember ongeveer 30 seconden. Voeg dan de groenten toe en roerbak een paar minuten tot de groenten gaar zijn.
Overgiet ondertussen de glasnoedels met kokend water en laat heel even staan. Giet dan het water af.
Breng de groenten op smaak met de sojasaus, het limoensap en wat peper en eventueel nog zout (de sojasaus is ook al zout). Knip de glasnoedels met een schaar in een paar stukken en voeg toe aan de groenten. Zet het vuur uit en laat het mengsel wat afkoelen (dit gaat sneller als je het uit de pan haalt).
Snijd vierkantjes van ongeveer 10×10 cm uit het filodeeg. Bestrijk een vierkantje met een beetje olie en plak er dan nog een vierkantje filodeeg bovenop. Leg een kleine eetlepel van de vulling in het midden van het vierkantje. Klap de zijkanten naar binnen en rol het filodeeg dan op, zodat de vulling in het midden opgesloten zit. Gebruik een beetje olie om alles ‘vast te plakken’. Dit zorgt er ook voor dat de loempia’s straks niet droog zijn. Bestrijk de loempia’s aan de buitenkant ook nog met een beetje olie.
Herhaal het vouwen en vullen voor de rest van de loempia’s. Leg alle loempia’s op de bakplaat. Bak ze ongeveer 20-25 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin en gaar zijn.
Serveer de loempia’s met chilisaus.
Tips
- Je kunt oneindig variëren met de vulling. Ik koos nu voor een vegetarische versie, maar je het is ook heerlijk om garnalen, varkensgehakt of stukjes kip aan de vulling toe te voegen.
- Je kunt de loempia’s ook prima invriezen. Zo heb je altijd een lekkere snack achter de hand! Laat de loempia’s na het bakken afkoelen en vries ze dan in. Laat voor gebruik ontdooien en warm ze nog even op in de oven.
Oh lekker ga ik maken……. vlees eerst aanbakken of rauw verwerken?
Hoi Marleen, als je vlees aan de loempia’s wilt toevoegen, zou ik dat zeker eerst aanbakken. Ze gaan vrij kort in de oven en dan wordt het lastig om het vlees alleen daarmee gaar te krijgen.
Ze zien er goed uit! En dat bordje… heb ik ook! Nu ik het zie, denk ik er weer aan. Moet ik toch nog eens bovenhalen!
Ja, leuke serie is het he? Al moet ik wel eerlijk bekennen dat het niet echt een heel praktisch bordje is, vooral leuk in de servieskast 😉
ben nu deze loempias aan het maken, benieuwd hoor!
Vegetarisch maar misschien ook veganistisch omdat ook hier iets mee zou kunnen doen bij hapje en drankje en breng je mij op een goed idee m.a.w een feestje of als buurtfeest .
Dank je voor je gerecht