Als jullie dit lezen zijn wij met onze gehuurde camper op pad ergens in Nederland/België/Luxemburg/Duitsland/Frankrijk. Wie zal het zeggen? 🙂 In ieder geval verheug ik mij er nu al op om in het buitenland boodschappen te kunnen doen in een grote supermarkt. Het aanbod aan versproducten is daar vaak zo veel beter dan bij ons. Een grote afdeling vol verse vis, een mega aanbod aan verse groenten en fruit en een royale bakkersafdeling met heerlijke baguettes of croissants. Al is de andere kant dat het dan ook een vreselijk doolhof kan zijn als je nog net dat ene blikje tomatenblokjes nodig hebt en je (in mijn geval) al net iets teveel last hebt van je rug. Maar toch vind ik het leuk. Wie heeft dat ook met buitenlandse supermarkten? Misschien doe ik nog wel inspiratie op voor nieuwe recepten, al denk ik dat het op de camping er niet van komt om ze uit te werken en te fotograferen. Dan zal er toch vaak een snelle pasta of maaltijdsalade op tafel staan. Voor wie wel gewoon een oven en fatsoenlijk gasfornuis tot zijn beschikking heeft, heb ik weer een lekker weekmenu gemaakt. Fijn weekend!
Maandag – gevulde courgettes (Midden-Oosten) V
Groenten vullen en bakken in de oven is een heerlijke manier om oa aubergine, paprika en courgette te bereiden. Dit keer zetten we courgette op het menu met een vegetarische vulling van parelcouscous (of gewone couscous/parelgort), rozijnen, walnoten en feta.
Dinsdag – pasta alla norma (Italië) V
Pasta alla norma is een Italiaanse klassieker uit Sicilië. Het is een simpele pasta met tomatensaus, aubergine en ricotta. De ricotta is de verrassing van dit gerecht, want die bak je in de oven. Dat geeft echt een heerlijk resultaat, totaal anders dan wanneer je ricotta zo door een saus mengt.
Woensdag – kip in yoghurt-saffraansaus & couscoussalade (Iran & Marokko)
Kip is van zichzelf niet heel erg smaakvol, maar het neemt wel heel gemakkelijk smaken op. Deze kip kebabs met yoghurt, saffraan en citroensap zijn daardoor vol van smaak. Gebruik altijd kipdijfilet, dit droogt veel minder snel uit dan gewone kipfilet. Bovendien is het nog goedkoper ook. Erbij een lekkere couscoussalade met oa cherrytomaatjes, pistachenootjes, abrikozen en verse kruiden.
Donderdag – kip Siam (Thailand)
Kip Siam is een Thais gerecht met kip, groenten en cashewnoten. De lekkerste versie is vanzelfsprekend niet die uit het pakje van Knorr, maar deze homemade versie zonder smaakversterkers en vulmiddelen. Niet zo verwonderlijk toch? 🙂
Vrijdag – makkelijke bouillabaisse (Frankrijk)Â
Bouillabaisse is een beroemde Franse vissoep die op smaak gebracht wordt met oa laurier, saffraan en sinaasappel. Dit zorgt voor een geweldige smaak. De originele bouillon voor de soep maak je met viskoppen en graten. Deze snelle versie maak je met een kant-en-klare visfond en daar is dus niets ingewikkelds aan. Geef er stokbrood bij, en witte wijn als je zin hebt.
Weekendkoken – curry met gedroogd fruit en noten & geroosterde bloemkool (India) V
Als je van de Indiase keuken houdt, maar wel weer eens wat anders wilt dan altijd maar kip tandoori of kip madras (ook lekker hoor), probeer dan deze curry met gedroogd fruit en noten! Je maakt hem met abrikozen, rozijnen, amandelen, pistachenoten en cashewnoten, al kun je daar natuurlijk prima mee variëren. Erbij geroosterde bloemkoolroosjes uit de oven.
Weekendbakken – focaccia met cherrytomaat, knoflook en tijm (Italië) V
Zelf brood bakken is mijn favoriete tijdsbesteding op zondagochtend. Niets lekkerder dan een warm broodje bij de lunch, zeker als het zo smaakvol is als deze Italiaanse focaccia. Het is absoluut niet moeilijk, maar het deeg heeft natuurlijk tijd nodig om te rijzen. Begin je na het ontbijt, dan heb je bij de lunch een heerlijk broodje. Ook heerlijk als avondeten met een pan soep.
Ga je iets van dit weekmenu maken? Ik ben heel benieuwd of het in de smaak viel. Als je het leuk vindt, kun je een foto delen van het eindresultaat op Facebook of Instagram met #dewereldopjebord of tag @dewereldopjebord, dan vind ik het ook terug. Natuurlijk kun je me ook altijd een berichtje sturen!