Het (witte) aspergeseizoen is weer begonnen! Vanaf zo’n beetje half april tot eind juni is het witte goud overal goed verkrijgbaar. Ik vind het altijd opvallend hoe enorm veel aandacht asperges krijgen, terwijl het wat mij betreft toch ook weer niet zó’n bijzondere groente is. Ik vind asperges heerlijk, maar dat kan ik over nog veel meer groenten zeggen. Het zal er wel mee te maken hebben dat ze maar een klein deel van het jaar te krijgen zijn, dat maakt het toch net wat specialer. Traditioneel worden asperges geserveerd met een hardgekookt eitje, plakjes ham (of gerookte zalm) en een boterjus. Een lekkere combi, maar ik vond het tijd voor een beetje variatie. Ook wilde ik graag een wat gezondere versie, want een sausje van gesmolten boter is natuurlijk niet echt gezond. Het werden witte asperges met ham, ei en peterselieolie.
Ik ging aan de slag met de klassieke smaken, maar dan net een beetje anders. Hollandse witte asperges met een Spaans tintje. In plaats van de plakken (gekookte) achterham, ging ik voor een rauwe ham. Deze bakte ik even in de pan, zodat hij licht krokant wordt. De zoutige smaak van de ham past perfect bij de zachte asperges. Daarbij serveerde ik een heerlijk eitje met een zachte dooier, een paar cherrytomaatjes en een peterselieolie. Deze peterselieolie is wat mij betreft de ‘winner’ van dit gerecht. Het frisse van de citroen en het kruidige van de peterselie gaan perfect samen met de asperges en de ham. Wij hebben een nieuw favoriet aspergegerecht gevonden hoor! Dit gerecht is trouwens ook heerlijk met groene asperges, dan krijg je nog meer dat Spaanse tintje. En bijkomend voordeel, dan kun je hier het hele jaar door van genieten 🙂
Ingrediënten voor
personen- 500 gram witte asperges
- 500 gram krieltjes
- 100 gram rauwe ham (bijv. coburger serrano of parma)
- 2 eieren
- 10 cherrytomaatjes
- klein bosje peterselie
- 1 citroen (alleen het sap)
- 2 el extra vierge olijfolie
- Extra nodig
- Staafmixer of keukenmachine
Wat ga je doen
Zet de (ongeschilde) krieltjes in een pan met ruim water op het vuur. Kook de krieltjes ca. 5-10 minuten tot je er met een mesje gemakkelijk inprikt.
Schil ondertussen de asperges. Snijd 2 cm van de onderkant af. Bak de plakjes rauwe ham in een koekenpan in een beetje olie gedurende 1-2 minuten tot de ham krokant begint te worden. Haal de ham uit de pan en leg opzij.
Als de krieltjes zacht zijn, giet je ze af. Bak ze vervolgens op middellaag vuur in een koekenpan (mag dezelfde als van de ham zijn).
Zet ondertussen ook de asperges op. Gebruik een stoommandje om de asperges in 10 minuten gaar te stomen. Heb je geen stoommandje, dan kun je ze ook gewoon koken. Kook de asperges dan 5 minuten. Zet het vuur uit en laat de asperges nog 10 minuten nagaren in het kookwater.
Breng water aan de kook voor de eieren. Als het water kookt, voeg je de eieren toe. Kook 6 minuten voor een eitje met een zachte dooier.
Pureer de peterselie samen met het citroensap en de olijfolie in een staafmixer of keukenmachine tot een kruidenolie. Voeg een beetje peper en zout toe.
Halveer de cherrytomaatjes. Pel de eieren.
Serveer de krieltjes en asperges met de plakjes ham, het gekookte eitje, de cherrytomaatjes en de peterselieolie.
Tips
Maak dit gerecht ook eens met gegrilde groene asperges. Delicious!
Wat een heerlijk gerecht! De geroosterde parmaham en de toevoeging van de kruidenolie geven de asperges pit. Wij vonden dit veel lekkerder dan de traditionele ham met ei saus…
Nice, leuk om te horen 🙂