Op sommige dagen heb je gewoon zin in makkelijk, zonder in te willen leveren op smaak of gezondheid. Voor zulke dagen is deze wokschotel met zoete aardappel, sperzieboon en banaan perfect. In een kwartiertje doe je het snijwerk en zet je het gerecht op, waarna je even rustig de tafel kunt dekken of met een glaasje wijn op de bank ploft, om vervolgens 20 minuten later dit gerecht op tafel te zetten. Het gerecht is vrij mild en lichtzoet van smaak, waardoor het ook voor kinderen heel geschikt is.
Dit gerecht is eigenlijk een afgeleide van de Zuid-Afrikaanse bobotie die al op mijn blog staat. Met een beetje creativiteit kun je hier een vegetarische bobotie uit de pan in zien, zo is het gerecht althans in mijn hoofd ontstaan 😉 Vandaar dat ik het ook in de categorie ‘Zuid-Afrikaans’ plaats, al weet ik niet of ze een dergelijke wokschotel met zoete aardappel, sperzieboon en banaan in Zuid-Afrika serveren. Hoe dan ook is het een lekker maaltje. De banaan maakt het gerecht net even specialer, zonder dat de zoete smaak alles overheerst. Wij vonden het erg geslaagd, ik ben benieuwd of jij daar ook zo over denkt!
Ingrediënten voor
personen- 300 gram zoete aardappel
- 300 gram sperziebonen
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 el tomatenpuree
- 1 el kerriepoeder
- 1 tl kurkuma
- 1/2 tl kaneel
- 1 tl chilipoeder
- 1 laurierblaadje
- 40 gram rozijnen
- 1 grote banaan
- handje pinda's
- 125 ml crème fraiche
Wat ga je doen
Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes van ongeveer 1,5 x 1,5 cm. Haal de puntjes van de sperziebonen en halveer. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
Verhit een beetje olie in een wok of hapjespan. Fruit hierin de ui en knoflook 5 minuten aan, voeg dan de sperziebonen en zoete aardappel toe. Voeg ook de tomatenpuree, kerrie, kurkuma, kaneel, chilipoeder en laurier toe, samen met een beetje peper en zout. Voeg tot slot de rozijnen en 400 ml heet water toe (uitgaande van 2 personen). Laat met het deksel op de pan ongeveer 20 minuten pruttelen tot de zoete aardappel zacht is en de sperziebonen niet meer hard zijn, maar nog een lichte bite hebben.
Snijd ondertussen de banaan in dunne plakjes. Als de aardappel en sperziebonen gaar zijn, voeg je de banaan en crème fraiche toe. Laat nog 2 minuten pruttelen. Bestrooi met de pinda’s en serveer.
Lekker met witte rijst (je kunt iets minder gebruiken dan je normaal doet, omdat er ook al zoete aardappel in de wokschotel zit).
Tips
Maak je dit recept voor meer dan 2 personen (bijvoorbeeld 4 personen), voeg dan wat meer water toe dan in de omschrijving staat aangegeven. Proef vooral tussendoor even of de groenten al gaar zijn, voeg zonodig nog wat extra heet water toe.
Deze heb ik ook gemaakt! Interessant recept. En ik ben sowieso fan van pinda’s (pindakaas) en banaan. Lekker met nog wat sambal erbij.
Lekker zeg!!! Kom jij aub ook een keer naar Noord Nederland om daar met onze streekproducten dit soort lekkere en mooie recepten te toveren.!
https://www.youtube.com/watch?v=EtNlEN3QQdY&t=13s we heten je van harte welkom http://www.natuurlijknoorden.nl
Mijn dank is groot voor dit recept! Super lekker!
Ik heb hier 3 mealprep bakjes van kunnen maken, ligt nu lekker in de vriezer voor drukke dagen!