Zuurgoed is een typisch Surinaams bijgerecht dat bij bijna elke maaltijd op tafel komt. Het is friszuur van smaak en is lekker bij de soms pittige Surinaamse gerechten. Het zuurgoed wordt vaak gemaakt van komkommer en/of rode ui, die in de azijn worden gelegd. Het is qua idee een beetje vergelijkbaar met de Indonesische atjar tjampoer, alleen dan niet van kool maar van komkommer. Zuurgoed is heel makkelijk te maken en in de koelkast wel enkele weken houdbaar. Het wordt zelfs lekkerder naarmate je het langer bewaard! Maak dus een of meerdere potten en je kunt weer even vooruit. Superlekker bij onder meer Surinaamse bami.
Ingrediënten voor
pot- 1 komkommer
- 1 rode ui
- 200 ml water
- 250 ml azijn
- 2 el suiker
- 8 pimentkorrels
- 2 kruidnagels
- snufje zout
- 1 rode peper (optioneel)
Wat ga je doen
Verwarm het water en de suiker in een klein pannetje tot de suiker is opgelost. Voeg dan de azijn toe en laat een beetje afkoelen.
Snijd ondertussen de komkommer in kleine halve maantjes en de rode ui in dunne ringen. Als je een rode peper gebruikt, snijd deze dan in dunne ringen.
Meng in een grote, afsluitbare (weck)pot alle ingrediënten goed door elkaar. Schud even goed. Bewaar het zuurgoed in de koelkast. Je kunt het hier een paar weken bewaren (gebruik wel steeds een schone lepel als je iets uit de pot haalt).
Het is inderdaad echt lekker om dit een tijdje te laten staan!
Pingback: Snel succes: Surinaamse bami - De Wereld op je Bord
Pingback: Broodje bakkeljauw - De Wereld op je Bord
Pingback: Moksi alesi - De Wereld op je Bord
Wat een lekkere recepten toppie de pasteitjes waren perfect
Dankjewel, wat superleuk om te horen! (late reactie, ik was op vakantie..)
Hi, kan je de suiker ook vervangen voor honing of een andere vervanger?
Groeten, Iris