Tijdens mijn zoektocht naar onze familierecepten ben ik natuurlijk ook bij mijn ouders geweest. We hebben samen gebrainstormd over het eten dat echt bij ons gezin hoort. Dat bleek nog best lastig, want we zijn door de jaren heen behoorlijk anders gaan eten. Toen ik klein was, in de jaren ’90, aten we voornamelijk aardappels, vlees en groenten. Vanaf 2000 ongeveer kwamen daar langzaamaan ook andere gerechten bij, zoals burrito’s, nasi of de wereldgerechten van KNORR. Allemaal uit een pakje, want anders was het ook zo lastig. De laatste jaren willen mijn ouders deze pakjes echt niet meer hebben en vanaf dat moment (dat was toen ik zo’n beetje uit huis ging) kwamen er steeds meer gezonde en lekkere gerechten zonder pakjes en zakjes voorbij. De kookboeken van Karin Luiten zijn daarbij favoriet, zo begreep ik. Het afgelopen jaar kwam daar ook mijn blog nog bij.
Uiteindelijk kwamen we uit op een aantal gerechten die altijd gebleven zijn. Eén daarvan is deze zuurkoolschotel met gehakt en appel. Zuurkool stond regelmatig op tafel, als traditionele stamppot of in de vorm van deze ovenschotel. Een heerlijke variatie en net even anders dan de stamppot versie. De gehakt en spekjes zorgen samen met de specerijen voor een heerlijke kruidige smaak en in combinatie met de ietwat zure zuurkool en romige puree is dat onwijs lekker. De zoete appelringen maken het helemaal af, dus laat deze vooral niet weg. Een ideaal gerecht omdat de oven het meeste werk doet, je het makkelijk voor veel mensen kunt maken (bij ons is dit gerecht heel populair tijdens familieweekenden!) en het gezond en bovenal erg lekker is.
Ingrediënten voor 4-6 personen
- 1,5 kg kruimige aardappels
- 400 gram gehakt
- 75 gram spekjes
- 1 ui
- 750 gram zuurkool
- 2 tl tijm
- 1 tl kaneel
- 2 appels (bijv. elstar)
- 1 beschuit of een beetje paneermeel
- 50 gram roomboter
- 250 ml melk
- 1 el mosterd
Wat ga je doen
Verwarm de oven voor op 220°C.
Schil de aardappels en halveer. Kook de aardappels in ruim water ongeveer 20 minuten, tot je er met een vork gemakkelijk doorheen prikt.
Snipper ondertussen de ui. Verwijder het klokhuis uit de appels en snijd de appels in plakken. Als je geen appelboor hebt, kun je de appels ook in partjes snijden.
Verhit een beetje olie in een wok of hapjespan. Fruit hierin de ui ongeveer 2 minuten aan. Voeg dan de spekjes toe en bak op middelhoog vuur 3 minuten mee. Voeg ook het gehakt toe en bak tot het gehakt rul is. Vervolgens voeg je de tijm, kaneel en zuurkool toe. Voeg naar smaak een beetje zout en peper toe. Laat op laag vuur zachtjes bakken.
Ga ondertussen verder met de aardappels. Giet het water af en stamp de aardappels tot puree. Voeg geleidelijk de melk toe, tot je een romige en gladde puree hebt. Voeg dan de mosterd en 30 gram roomboter toe en meng goed door de puree. Breng tot slot op smaak met peper en zout.
Vet een grote ovenschaal in met een beetje boter of olie. Doe als eerste het zuurkoolmengsel in de schaal. Leg hierop de aardappelpuree. Verkruimel de beschuit en strooi de beschuitkruimels of het paneermeel over de puree. Snijd de resterende roomboter in miniblokjes en verdeel over de puree. Leg tot slot de appelringen op de zuurkoolschotel.
Bak de zuurkoolschotel ongeveer 30 minuten in de oven. Als de bovenkant te donker dreigt te worden, kun je deze eventueel afdekken met aluminiumfolie.